25 stycznia 2016

Ksylitol – alternatywa dla białej śmierci

Prosty biały cukier powszechnie nazywany jest białą śmiercią. Nie bez powodu użyto dla niego tego określenia. Cukier może powodować wiele zniszczeń w organizmie, między innymi karmi komórki rakowe, zakwasza organizm, powoduje szybsze starzenie skóry, wpływa niekorzystnie na florę bakteryjną – nie mówiąc już o drobniejszych zniszczeniach, jak szkodliwy wpływ na szkliwo zębów, lub większa podatność na infekcję.

21 września 2015

Mleko bezlaktozowe – dla kogo?

Wraz z rozpowszechnieniem się mody na zdrowe odżywianie i zwracanie uwagi na etykiety zakupionych produktów, wiele osób zrezygnowało z żywności, w której składzie znajduje się laktoza czy gluten. Czy ich obawy były jednak słuszne?

18 sierpnia 2015

Ryż czerwony pełnoziarnisty lekarstwem na miażdżyce?



Ryż jest podstawą żywienia dla prawie połowy mieszkańców naszej planety. Największą popularnością cieszy się oczywiście w Azji, ale również u nas coraz więcej osób rezygnuje z ziemniaków czy klusek na obiadowym talerzu wybierając np. ryż czerwony pełnoziarnisty.

Jest to wybór bardzo słuszny bowiem poza walorami smakowymi ta odmiana ryżu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.