21 września 2015

Mleko bezlaktozowe – dla kogo?

Wraz z rozpowszechnieniem się mody na zdrowe odżywianie i zwracanie uwagi na etykiety zakupionych produktów, wiele osób zrezygnowało z żywności, w której składzie znajduje się laktoza czy gluten. Czy ich obawy były jednak słuszne?


Nietolerancja laktozy, to problem, który dotyka część społeczeństwa. Szacuje się, że w Polsce około 60% populacji nie toleruje tego składnika mleka i innych wyrobów mlecznych. Liczba osób dotkniętych tym problemem zależy od położenia geograficznego, bowiem pewne narody za sprawą takiej a nie innej diety i dostępności produktów spożywczych, w różny sposób reagują na laktozę.

Jej nietolerancja polega na tym, iż po spożyciu mleka mogą wystąpić skutki uboczne w postaci wzdęć, bólów brzucha, nudności czy wymiotów. Dla osób, które właśnie w taki sposób reagują na spożycie produktów mlecznych dedykowane są wszelkie produkty oznaczone etykietą lactose free, w tym przykładowo mlekobezlaktozowe. Produkty te uzyskuje się poprzez dodanie do nich enzymu laktazy, dzięki czemu laktoza rozłożona zostaje do monocukrów.

Za sprawą mody na zdrowe odżywianie, wśród wielu osób panuje przekonanie o konieczności unikania wszelkich cukrów, a w tym – cukrów mlecznych. Wiele osób rezygnuje z mleka, obawiając się o swoją wagę. Dzieje się tak nawet, gdy nie ma żadnych przeciwwskazań co do jego spożywania. Dlatego też najrozsądniejszym rozwiązaniem jest odsunięcie na bok wszelkich obaw związanych ze spożyciem laktozy. Jeśli jednak jesteś osobą, która źle reaguje na produkty z nabiału – mleko laktozowe będzie dla Ciebie idealnym uzupełnieniem diety.