18 sierpnia 2015

Ryż czerwony pełnoziarnisty lekarstwem na miażdżyce?



Ryż jest podstawą żywienia dla prawie połowy mieszkańców naszej planety. Największą popularnością cieszy się oczywiście w Azji, ale również u nas coraz więcej osób rezygnuje z ziemniaków czy klusek na obiadowym talerzu wybierając np. ryż czerwony pełnoziarnisty.

Jest to wybór bardzo słuszny bowiem poza walorami smakowymi ta odmiana ryżu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.


Przeprowadzone badania wykazały, iż barwnik zawarty w łusce tego gatunku ryżu wpływają pozytywnie na zatrzymanie rozwoju miażdżycy w naszym organizmie. Dodatkowo korzystnie wpływa na nasze serce, osoby chore na serce z pewnością powinny włączyć ryż czerwony pełnoziarnisty jako stały składnik swojej diety. Ale to nie wszystko naukowcy dowiedli również, że posiada własności antynowotworowe. Wpływa również pozytywnie na ogólną naszą odporność.
Świetnie sprawdza się również jako składnik diety dla osób dbających o linie. Sfermentowane drożdże na ryżu Monascus purpureus zmniejszają gromadzenie się lipdów w naszych komórkach a co za tym idzie odkładaniem zbędnego tłuszczu.

Charakteryzuje się bardziej kleistą konsystencją niż powszechny u nas biały ryż. Posiada lekko orzechowy posmak jest z pewnością ciekawą odmianą smakową na talerzu. Również świetnie nadaje się jako składnik deserów.

Jemy coraz więcej ryżu, jednak decydując się na niego najczęściej wybieramy ryż biały, który niestety wraz z pozbyciem się łusek, pozbywa się również wielu wartości. Ryż czerwony pełnoziarnisty podobny jest do swojego brązowego brata. Jest też równie wartościowy. Dlatego warto zamienić tradycyjnie zajadany ryż na którąś z jego kolorowych odmian.