21 września 2015

Mleko bezlaktozowe – dla kogo?

Wraz z rozpowszechnieniem się mody na zdrowe odżywianie i zwracanie uwagi na etykiety zakupionych produktów, wiele osób zrezygnowało z żywności, w której składzie znajduje się laktoza czy gluten. Czy ich obawy były jednak słuszne?

18 sierpnia 2015

Ryż czerwony pełnoziarnisty lekarstwem na miażdżyce?



Ryż jest podstawą żywienia dla prawie połowy mieszkańców naszej planety. Największą popularnością cieszy się oczywiście w Azji, ale również u nas coraz więcej osób rezygnuje z ziemniaków czy klusek na obiadowym talerzu wybierając np. ryż czerwony pełnoziarnisty.

Jest to wybór bardzo słuszny bowiem poza walorami smakowymi ta odmiana ryżu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

13 lipca 2015

Masło Tahini- recepta na długie życie

W dobie nowoczesnych diet i zdrowego stylu życia coraz częściej sięgamy po, zdawałoby się, nowoczesne środki. Tak na prawdę, to jedynie zaczerpnięte z innych kultur kulinarnych pozytywne nawyki żywienia, które od dawien lat z powodzeniem goszczą na stołach Azji, Bliskiego Wschodu czy Czarnego Lądu.Przeniesienie ich na europejskie stoły, to swojego rodzaju innowacja w przemyśle gastronomicznym i kosmetycznym, z którą warto się zbratać.