13 lipca 2015

Masło Tahini- recepta na długie życie

W dobie nowoczesnych diet i zdrowego stylu życia coraz częściej sięgamy po, zdawałoby się, nowoczesne środki. Tak na prawdę, to jedynie zaczerpnięte z innych kultur kulinarnych pozytywne nawyki żywienia, które od dawien lat z powodzeniem goszczą na stołach Azji, Bliskiego Wschodu czy Czarnego Lądu.Przeniesienie ich na europejskie stoły, to swojego rodzaju innowacja w przemyśle gastronomicznym i kosmetycznym, z którą warto się zbratać.


Masło Tahini to naturalny produkt pozyskiwany ze zmielonych nasion sezamu. W Turcji chętniej wykorzystywany jest do produkcji hummusu oraz jako naturalny tłuszcz do przygotowywania różnych potraw. Sezam w przemyśle kosmetycznym traktowany jest jako naturalny przeciwutleniacz. Ze względu na pochodzenie roślinne, szybko ulega trawieniu w naszym organizmie, nie obciążając serca, wątroby ani nerek. Bogaty skład masła tahini z powodzeniem dorównuje produktom o wysokiej zawartości błonnika. Dodatkowo, zawiera żelazo, magnez i kwas linolowy, które korzystnie wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Masło można wykorzystywać w dowolnej formie: do pieczenia, smażenia, a także na kanapki. Czerpiąc z głęboko zakorzenionych tradycji Bliskiego Wschodu, doskonale sprawdza się jako element zlepiający do produkcji past i sosów.


Słodki aromat masła tahini nie pochodzi z dodatkowych słodzików, a z naturalnej i prozdrowotnej agawy. Przez co jest idealny dla osób cierpiących z powodu przewlekłych chorób metabolicznych, a także wegetarian i wegan.