18 sierpnia 2015

Ryż czerwony pełnoziarnisty lekarstwem na miażdżyce?



Ryż jest podstawą żywienia dla prawie połowy mieszkańców naszej planety. Największą popularnością cieszy się oczywiście w Azji, ale również u nas coraz więcej osób rezygnuje z ziemniaków czy klusek na obiadowym talerzu wybierając np. ryż czerwony pełnoziarnisty.

Jest to wybór bardzo słuszny bowiem poza walorami smakowymi ta odmiana ryżu wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

13 lipca 2015

Masło Tahini- recepta na długie życie

W dobie nowoczesnych diet i zdrowego stylu życia coraz częściej sięgamy po, zdawałoby się, nowoczesne środki. Tak na prawdę, to jedynie zaczerpnięte z innych kultur kulinarnych pozytywne nawyki żywienia, które od dawien lat z powodzeniem goszczą na stołach Azji, Bliskiego Wschodu czy Czarnego Lądu.Przeniesienie ich na europejskie stoły, to swojego rodzaju innowacja w przemyśle gastronomicznym i kosmetycznym, z którą warto się zbratać.

9 czerwca 2015

Masło migdałowe prażone czyli bomba witaminowa


masło migdałowe prażone

Chyba każdy, przynajmniej z filmów, zna typowy amerykański przysmak, jakim jest masło orzechowe. Słodkie i kleiste. Prawdziwa bomba kaloryczna, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Malo kto zna za to jego zdrowszy odpowiednik, bombę, ale witaminową. Jest nią masło z migdałów o równie atrakcyjnym smaku i o wiele bogatszym składzie. To smaczny i bardzo zdrowy dodatek do kanapek i potraw. Bez obaw możesz zastąpić nim właśnie masło orzechowe czy krem czekoladowy do kanapek.