9 czerwca 2015

Masło migdałowe prażone czyli bomba witaminowa


masło migdałowe prażone

Chyba każdy, przynajmniej z filmów, zna typowy amerykański przysmak, jakim jest masło orzechowe. Słodkie i kleiste. Prawdziwa bomba kaloryczna, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Malo kto zna za to jego zdrowszy odpowiednik, bombę, ale witaminową. Jest nią masło z migdałów o równie atrakcyjnym smaku i o wiele bogatszym składzie. To smaczny i bardzo zdrowy dodatek do kanapek i potraw. Bez obaw możesz zastąpić nim właśnie masło orzechowe czy krem czekoladowy do kanapek.


Masło migdałowe prażone zachęca przede wszystkim bardzo atrakcyjnym, oryginalnym smakiem. Jest słodkie i aromatyczne. Doskonale nadaje się do kanapek, jak masło orzechowe, ale również do ciast i ciasteczek, a także do potraw – nie tylko na słodko. To doskonały składnik orientalnych potraw.

Nie wszystko, co jest ta smaczne, jest również zdrowe. W tym jednak przypadku słodki przysmak posiada bardzo wiele wartości odżywczych. Dostarcza między innymi duże ilości witaminy E, wzmacniającej naczynia krwionośne i zapobiegającej miażdżycy miażdżycy, witaminę B2, wspierającą metabolizm oraz kwas foliowy, który wpływa m.in. na kondycję systemu nerwowego. Masło migdałowe prażone jest też bogatym źródłem tłuszczy nienasyconych, które są bardzo wartościowym składnikiem diety o nieocenionych właściwościach.


Jeśli zatem szukasz zdrowej przekąski lub chciałbyś zastąpić czymś krem czekoladowy do chleba, zapewne zainteresuje Cię masło migdałowe prażone. To o wiele więcej niż porcja energii i słodki, przyjemny smak. Możesz bez obaw podawać je dzieciom do chleba, ciastek i deserów, a także dodawać do potraw na ostro.