13 lipca 2015

Masło Tahini- recepta na długie życie

W dobie nowoczesnych diet i zdrowego stylu życia coraz częściej sięgamy po, zdawałoby się, nowoczesne środki. Tak na prawdę, to jedynie zaczerpnięte z innych kultur kulinarnych pozytywne nawyki żywienia, które od dawien lat z powodzeniem goszczą na stołach Azji, Bliskiego Wschodu czy Czarnego Lądu.Przeniesienie ich na europejskie stoły, to swojego rodzaju innowacja w przemyśle gastronomicznym i kosmetycznym, z którą warto się zbratać.

9 czerwca 2015

Masło migdałowe prażone czyli bomba witaminowa


masło migdałowe prażone

Chyba każdy, przynajmniej z filmów, zna typowy amerykański przysmak, jakim jest masło orzechowe. Słodkie i kleiste. Prawdziwa bomba kaloryczna, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Malo kto zna za to jego zdrowszy odpowiednik, bombę, ale witaminową. Jest nią masło z migdałów o równie atrakcyjnym smaku i o wiele bogatszym składzie. To smaczny i bardzo zdrowy dodatek do kanapek i potraw. Bez obaw możesz zastąpić nim właśnie masło orzechowe czy krem czekoladowy do kanapek.

8 maja 2015

Ksylitol – zdrowa słodycz dla cukrzyków i nie tylko


ksylitol ig

Ksylitol to cukier brzozowy – substancja słodząca pochodzenia naturalnego o niskim indeksie glikemicznym. Poleca się ja diabetykom i osobom odchudzającym się. Jest to zdrowa i dietetyczna alternatywa dla zwykłego cukru, o niemal dwukrotnie niższej kaloryczności. Sprawdź, jakie ma właściwości!