8 maja 2015

Ksylitol – zdrowa słodycz dla cukrzyków i nie tylko


ksylitol ig

Ksylitol to cukier brzozowy – substancja słodząca pochodzenia naturalnego o niskim indeksie glikemicznym. Poleca się ja diabetykom i osobom odchudzającym się. Jest to zdrowa i dietetyczna alternatywa dla zwykłego cukru, o niemal dwukrotnie niższej kaloryczności. Sprawdź, jakie ma właściwości!


Jest to substancja należąca do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych. Są to węglowodany charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Ksylitol pozyskuje się zwykle z kory fińskiej brzozy, lecz występuje on także w poszczególnych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, gruszkach i śliwkach) kukurydzy czy grzybach. Posiada on znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier. Jeśli chodzi o ksylitol, IG wynosi 8. Jest to niewielka wartość, która sprawia, że ksylitol nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Dzięki temu jest polecany diabetykom. Ksylitol (IG 8 powoduje, że mamy niższą ochotę na słodycze) jest tez doskonałym słodzikiem dla osób dążących do redukcji wagi. Raz, że ma dwa razy mniej kalorii, a dwa – znacznie redukuje ochotę na podjadanie.

Wygląda i smakuje tak jak zwykły cukier. Dodatkowo posiada przyjemny, lekko miętowy aromat. Ksylitol nie obniży zatem, w przeciwieństwie do niektórych słodzików, walorów smakowych potraw czy napojów. Możesz zakupić go w sklepach ze zdrową żywnością, a czasem również w supermarketach.


Jeżeli szukasz zdrowego, dietetycznego słodzika, możesz postawić na ksylitol. IG 8, niska zawartość kalorii oraz przyjemny smak sprawią, że będzie on doskonałą alternatywą dla cukru, zwanego, nie tak całkiem bez powodu, białą trucizną.