Chleb to jeden z
ważniejszych symboli, który towarzyszy ludzkości od bardzo dawna. W wielu polskich domach jest elementem
pierwszego posiłku, którym jest śniadanie. Dlatego niezwykle
cieszy, że piekarnie i sklepy oferują chleb dla bezglutenowców,
którzy z powodu swojej przypadłości – celiakii, nie mogą
spożywać tradycyjnego białego pieczywa. Na szczęście liczni
producenci stają na wysokości zadania i proponują nam setki
wyrobów w atrakcyjnych cenach. Możemy także zająć się
wypiekaniem chleba bez glutenu we własnym zakresie!
Do wyboru, do koloru
Na rynku znajdziemy bardzo
bogatą ofertę, zaczynając od chleba jasnego, na ciemnym kończąc.
Fani sandwiczów kupią także chleb tostowy, który pozbawiony jest
glutenu. Chleb dla bezglutenowców w niczym nie ustępuje tradycyjnym
wyrobom, jego smak jest podobny do smaku zwykłego białego
pieczywa. Jednak, w przeciwieństwie do niego, jest bardzo zdrowy! Do
wyrobu tego typu chleba używa się różnych rodzajów mąki, więc
czeka nas wiele kosztowania zanim będziemy mogli wskazać, który
chleb smakuje nam najbardziej.
Własny wypiek
Jeżeli piekłeś/piekłaś
kiedyś zwykły biały chleb, to z pewnością wiesz, że nie jest to
najtrudniejsze zadanie. Nie inaczej jest w przypadku pieczywa
pozbawionego glutenu. Jednak jego wypiekania trzeba nauczyć się od
podstaw, ponieważ wymaga innego podejścia. Do wypieku takiego
chleba używa się innego rodzaju mąki i innej ilości wody. Inna
jest również konsystencja oraz czas potrzebny na wyrośnięcia
ciasta. Krótko mówiąc – wszystko trzeba robić inaczej. Możemy
przygotować chleb na swój własny sposób dodając do niego
rozmaite dodatki, takie jak ziarna słonecznika czy innych roślin.