15 marca 2016

Chleb dla bezglutenowców

Chleb to jeden z ważniejszych symboli, który towarzyszy ludzkości od bardzo dawna. W wielu polskich domach jest elementem pierwszego posiłku, którym jest śniadanie. Dlatego niezwykle cieszy, że piekarnie i sklepy oferują chleb dla bezglutenowców, którzy z powodu swojej przypadłości – celiakii, nie mogą spożywać tradycyjnego białego pieczywa. Na szczęście liczni producenci stają na wysokości zadania i proponują nam setki wyrobów w atrakcyjnych cenach. Możemy także zająć się wypiekaniem chleba bez glutenu we własnym zakresie!

Do wyboru, do koloru


Na rynku znajdziemy bardzo bogatą ofertę, zaczynając od chleba jasnego, na ciemnym kończąc. Fani sandwiczów kupią także chleb tostowy, który pozbawiony jest glutenu. Chleb dla bezglutenowców w niczym nie ustępuje tradycyjnym wyrobom, jego smak jest podobny do smaku zwykłego białego pieczywa. Jednak, w przeciwieństwie do niego, jest bardzo zdrowy! Do wyrobu tego typu chleba używa się różnych rodzajów mąki, więc czeka nas wiele kosztowania zanim będziemy mogli wskazać, który chleb smakuje nam najbardziej.


Własny wypiek


Jeżeli piekłeś/piekłaś kiedyś zwykły biały chleb, to z pewnością wiesz, że nie jest to najtrudniejsze zadanie. Nie inaczej jest w przypadku pieczywa pozbawionego glutenu. Jednak jego wypiekania trzeba nauczyć się od podstaw, ponieważ wymaga innego podejścia. Do wypieku takiego chleba używa się innego rodzaju mąki i innej ilości wody. Inna jest również konsystencja oraz czas potrzebny na wyrośnięcia ciasta. Krótko mówiąc – wszystko trzeba robić inaczej. Możemy przygotować chleb na swój własny sposób dodając do niego rozmaite dodatki, takie jak ziarna słonecznika czy innych roślin.