10 maja 2016

Placki ziemniaczane bezglutenu- smaczna alternatywa.

placki ziemniaczane bezglutenowe
Placki ziemniaczane według mnie są jednym z pyszniejszych i prostszych dań. Wielokortnie przedstawiając ten przepis znajomych spotykałem się z reakcją "Placki ziemniaczane, z glutenem? Ale jak to przecież ziemniaki nie zawierają glutenu". I o ile ziemniaki nie zawierają, glutenu to mąka pszenna używana do przygotowania placków już zawiera gluten.

Moja propozycja na placki ziemniaczane różni się zmianą mąki pszennej na kukurydzianą. Aby wykonać bezglutenowe placki ziemniaczane będziemy potrzebować: kilogram do półtorej ziemniaków, jedną cebulę, jajko, trzy do pięciu łyżek mąki kukurydzianej, dwie łyżeczki soli, sporą ilość pieprzu oraz olej do smażenia. Przygotowanie zaczynamy od starcie ziemniaków na tarce, ja preferuję użycie najmniejszych oczek w tarce, ale jeśli lubisz by strutkura ziemniaka była mocniej wyczówana w trakcie jedzenia to spokojnie możesz wykorzystać szersze oczka. Do tego ścieramy cebulę na małych oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodajemy surowe jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni w formie ukształtowanych niewielkich placuszków. Trzymamy na patelni do momentu usmażenia na piękny złoty kolor. Wyciągamy na tależ wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju. Tak przygotowane danie podajemy na słodko ze śmietaną i cukrem lub wytrawnie z gulaszem, twarogiem lub śmietaną. Jest to proste i szybkie danie bezglutenowe, którego wykonanie jest szybkie i przyjemne. Możliwość zjedzenia na słodko i wytrawnie jest dodatkowym atutem tego dania.