Ksylitol
to cukier brzozowy – substancja słodząca pochodzenia naturalnego
o niskim indeksie glikemicznym. Poleca się ja diabetykom i osobom
odchudzającym się. Jest to zdrowa i dietetyczna alternatywa dla
zwykłego cukru, o niemal dwukrotnie niższej kaloryczności.
Sprawdź, jakie ma właściwości!
Jest
to substancja należąca do grupy polioli, czyli alkoholi
cukrowych. Są to węglowodany charakteryzujące się niską
wartością energetyczną. Ksylitol pozyskuje się zwykle z kory
fińskiej brzozy, lecz występuje on także w poszczególnych
owocach (truskawkach, jagodach, malinach, gruszkach i śliwkach)
kukurydzy czy grzybach. Posiada on znacznie niższy indeks
glikemiczny niż zwykły cukier. Jeśli chodzi o ksylitol, IG
wynosi 8. Jest to niewielka wartość, która sprawia, że
ksylitol nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
Dzięki temu jest polecany diabetykom.
Ksylitol (IG 8 powoduje, że mamy niższą ochotę na
słodycze) jest tez doskonałym słodzikiem dla osób dążących
do redukcji wagi. Raz, że ma dwa razy mniej kalorii, a dwa –
znacznie redukuje ochotę na podjadanie.
Wygląda i smakuje tak jak zwykły
cukier. Dodatkowo posiada przyjemny, lekko miętowy aromat. Ksylitol
nie obniży zatem, w przeciwieństwie do niektórych słodzików,
walorów smakowych potraw czy napojów. Możesz zakupić
go w sklepach ze zdrową żywnością, a czasem również w
supermarketach.
Jeżeli szukasz zdrowego, dietetycznego
słodzika, możesz postawić na ksylitol. IG 8, niska
zawartość kalorii oraz przyjemny smak sprawią, że będzie on
doskonałą alternatywą dla cukru, zwanego, nie tak całkiem bez
powodu, białą trucizną.