Babka plesznik ma zastosowanie
lecznicze. Dzięki zawartości białka, pierwiastków i oleju
jest wartościowym składnikiem diety, a duża ilość śluzu
sprawia, że jej nasiona zbawiennie działają na jelita, w naturalny
sposób poprawiając ich perystaltykę.
Z zalet babki możemy korzystać w
różnoraki sposób. Jest ona wykorzystywana w rozmaitych
suplementach diety i preparatach o działaniu naturalnie
przeczyszczającym. Najlepiej i najłagodniej działają jednak łuski
babki plesznik. Podane doustnie niestrawione przechodzą do
dalszych odcinków jelita, powodując silne pęcznienie treści
i pobudzając perystaltykę Łuski babki plesznik to, dzięki
swemu delikatnemu działaniu, preparat przeczyszczający najczęściej
podawany niemowlętom. Jest też doskonały dla kobiet w ciąży.
Skutecznie zastępuje inne środki, gwałtownie i silnie działające.
Łuski babki plesznik – jak podawać?
Łuski babki plesznik podaje się
do picia. Podajemy całe nasiona, namoczone w przegotowanej wodzie,
bądź w napoju, np. w mleku, herbacie lub kompocie. Należy użyć
5-15g, czyli 1-2 łyżeczki, w zależności wieku i wagi. Działanie
przeczyszczające następuje po 12-24 godzinach, a czasem później.
U osób z problemami jelitowymi
łuski mogą być stosowane regularnie, jako naturalny środek
pobudzający i poprawiający perystaltykę. Jak to często bywa –
naturalne środki bywają najlepsze. Napój z łusek jest łatwy
do przyrządzenia i niedrogi, a przy tym całkowicie bezpieczny dla
organizmu.