Chyba każdy, przynajmniej z filmów,
zna typowy amerykański przysmak, jakim jest masło orzechowe.
Słodkie i kleiste. Prawdziwa bomba kaloryczna, którą
uwielbiają dzieci i dorośli. Malo kto zna za to jego zdrowszy
odpowiednik, bombę, ale witaminową. Jest nią masło z migdałów
o równie atrakcyjnym smaku i o wiele bogatszym składzie. To
smaczny i bardzo zdrowy dodatek do kanapek i potraw. Bez obaw możesz
zastąpić nim właśnie masło orzechowe czy krem czekoladowy do
kanapek.
Masło migdałowe prażone
zachęca przede wszystkim bardzo atrakcyjnym, oryginalnym smakiem.
Jest słodkie i aromatyczne. Doskonale nadaje się do kanapek, jak
masło orzechowe, ale również do ciast i ciasteczek, a także
do potraw – nie tylko na słodko. To doskonały składnik
orientalnych potraw.
Nie wszystko, co jest ta smaczne, jest
również zdrowe. W tym jednak przypadku słodki przysmak
posiada bardzo wiele wartości odżywczych. Dostarcza między innymi
duże ilości witaminy E, wzmacniającej naczynia krwionośne i
zapobiegającej miażdżycy miażdżycy, witaminę B2, wspierającą
metabolizm oraz kwas foliowy, który wpływa m.in. na kondycję
systemu nerwowego. Masło migdałowe prażone jest też
bogatym źródłem tłuszczy nienasyconych, które są
bardzo wartościowym składnikiem diety o nieocenionych
właściwościach.
Jeśli zatem szukasz zdrowej przekąski
lub chciałbyś zastąpić czymś krem czekoladowy do chleba, zapewne
zainteresuje Cię masło migdałowe prażone. To o wiele
więcej niż porcja energii i słodki, przyjemny smak. Możesz bez
obaw podawać je dzieciom do chleba, ciastek i deserów, a
także dodawać do potraw na ostro.