Wraz z
rozpowszechnieniem się mody na zdrowe odżywianie i zwracanie uwagi
na etykiety zakupionych produktów, wiele osób zrezygnowało z
żywności, w której składzie znajduje się laktoza czy gluten. Czy
ich obawy były jednak słuszne?
Nietolerancja
laktozy, to problem, który dotyka część społeczeństwa. Szacuje
się, że w Polsce około 60% populacji nie toleruje tego składnika
mleka i innych wyrobów mlecznych. Liczba osób dotkniętych tym
problemem zależy od położenia geograficznego, bowiem pewne narody
za sprawą takiej a nie innej diety i dostępności produktów
spożywczych, w różny sposób reagują na laktozę.
Jej nietolerancja
polega na tym, iż po spożyciu mleka mogą wystąpić skutki uboczne
w postaci wzdęć, bólów brzucha, nudności czy wymiotów. Dla
osób, które właśnie w taki sposób reagują na spożycie
produktów mlecznych dedykowane są wszelkie produkty oznaczone
etykietą lactose free, w tym przykładowo mlekobezlaktozowe. Produkty te uzyskuje się poprzez dodanie do nich
enzymu laktazy, dzięki czemu laktoza rozłożona zostaje do
monocukrów.
Za sprawą
mody na zdrowe odżywianie, wśród wielu osób panuje przekonanie o
konieczności unikania wszelkich cukrów, a w tym – cukrów
mlecznych. Wiele osób rezygnuje z mleka, obawiając się o swoją
wagę. Dzieje się tak nawet, gdy nie ma żadnych przeciwwskazań co
do jego spożywania. Dlatego też najrozsądniejszym rozwiązaniem
jest odsunięcie na bok wszelkich obaw związanych ze spożyciem
laktozy. Jeśli jednak jesteś osobą, która źle reaguje na
produkty z nabiału – mleko laktozowe będzie dla Ciebie idealnym
uzupełnieniem diety.