Jest to wybór bardzo słuszny bowiem
poza walorami smakowymi ta odmiana ryżu wpływa pozytywnie na nasze
zdrowie.
Przeprowadzone badania wykazały, iż
barwnik zawarty w łusce tego gatunku ryżu wpływają pozytywnie na
zatrzymanie rozwoju miażdżycy w naszym organizmie. Dodatkowo
korzystnie wpływa na nasze serce, osoby chore na serce z pewnością
powinny włączyć ryż czerwony pełnoziarnisty jako stały składnik
swojej diety. Ale to nie wszystko naukowcy dowiedli również, że
posiada własności antynowotworowe. Wpływa również pozytywnie na
ogólną naszą odporność.
Świetnie sprawdza się również jako
składnik diety dla osób dbających o linie. Sfermentowane drożdże
na ryżu Monascus purpureus zmniejszają gromadzenie się lipdów w
naszych komórkach a co za tym idzie odkładaniem zbędnego tłuszczu.
Charakteryzuje się bardziej kleistą
konsystencją niż powszechny u nas biały ryż. Posiada lekko
orzechowy posmak jest z pewnością ciekawą odmianą smakową na
talerzu. Również świetnie nadaje się jako składnik deserów.
Jemy coraz więcej ryżu, jednak
decydując się na niego najczęściej wybieramy ryż biały, który
niestety wraz z pozbyciem się łusek, pozbywa się również wielu
wartości. Ryż czerwony pełnoziarnisty podobny jest do swojego
brązowego brata. Jest też równie wartościowy. Dlatego warto
zamienić tradycyjnie zajadany ryż na którąś z jego kolorowych
odmian.